6963 recetas de cocina   |   17316 noticias de gastronomia   |   579 autores   |   21 empresas



Binissaida Gastrononòmica Ii Jornades sobre Cuina I Producte de Menorca



share by WhatsApp

Redacción Afuegolento.com

Sant Joan de Binissaida i el Grupo Ses Forquilles organitzen el pròxim 7 de maig de 2022 les II Jornades “Binissaida Gastronòmica”, un esdeveniment centrat en la promoció del producte i la cuina km 0 i en la projecció exterior de la marca Menorca lligada als valors de la sostenibilitat.

Per aquesta segona edició, “Binissaida Gastronòmica” compta amb la col·laboració del cuiner Jordi Vilà, xef dels restaurants alkimia i alkostat i Premi Nacional de Gastronomia 2021. Vilà profunditza en el passat, el present i el futur de la cuina catalana, en una exploració dels límits de la nostra gastronomia, del centre ns els seus marges, que partint de la tradició s’obre, també, a la més radical contemporaneïtat.

L’amistat entre Jordi Vilà i Oriol Castell, del Grupo Ses Forquilles és un dels nexes d’aquestes II Jornades sobre Cuina i Producte de Menorca, que serà present a la proposta gastronòmica a través d’elements com l’oli ecològic que s’elabora a la nca de Sant Joan de Binissaida, on tindrà lloc l’esdeveniment.

Aquesta edició de “Binissaida Gastronòmica” serveix també per celebrar la Regió Europea de la Gastronomia, un títol que Menorca ha treballat durant anys amb l’aposta pel foment del producte local, la recuperació de la tradició culinària de l’illa i el desenvolupament, durant les darreres dècades, d’establiments de restauració d’alt nivell arreu del territori menorquí.

Quan a Jordi Vilà van oferir-li l’oportunitat de protagonitzar les II Jornades sobre Cuina i Producte de Menorca a Sant Joan de Binissaida, la inspiració es va col·lar per la nestra de la seva cuina. Aquella que li mostra el blau de la mar Mediterrània i que uneix les voreres, aparentment llunyanes, de Catalunya i Menorca. La realitat, però, és ben diferent. I és a través de l’element de l’aigua que llepa les costes d’ambdós territoris que Vilà desenvolupa un diàleg gastronòmic basat en el producte de la mar. Els sabors que ofereix la Mediterrània són semblants tant a la cuina dels seus restaurants, alkimia i alkostat, com als fogons menorquins, als quals es vol atracar amb una elaboració tradicional com és el suquet, cosí germà de la caldereta illenca.

És amb Jordi Vilà que Sant Joan de Binissaida i Ses Forquilles organitzen aquestes II Jornades sobre cuina i producte de Menorca, un esdeveniment centrat en la promoció del producte i la cuina km 0 i en la projecció exterior de la marca Menorca lligada als valors de la sostenibilitat. A més, s’enmarca dintre de l’any en què l’illa és Regió Europea de la Gastronomia, convertint-se en un estímul per vincular alimentació, hospitalitat, turisme, cultura i sostenibilitat i promoure el desenvolupament econòmic, cultural, social i ambiental de l’economia menorquina.

Format de les jornades:
Una nestra a la Mediterrània

Tal com es va plantejar en la primera edició de les Jornades sobre Cuina i Producte de Menorca, l’apropament de Vilà será en un doble format. Per una banda, amb una Xerrada-Vermut "La tradició de la cuinamarinera:elsuquet", alvoltantdel’úsdelproductelocaldelamarMediterràniailespossibilitats que ofereix de reinventar una recepta tradicional com és el suquet per actualitzar-lo a la innovació de l’alta cuina. Per l’altra, apropant l’agermanament entre la cuina catalana i la menorquina amb una elaboració, el suquet, que és un clàssic plat tradicional de pescadors. Oriol Castells, co propietari del grup Ses Forquilles, farà una breu introducció a aquest vincle que és el producte de la mar Mediterrània i que es representa, d’una manera molt similar, tant a la cuina catalana com a la menorquina. Per arrodonir aquestes jornades, es faran dos serveis amb la proposta gastronòmica que Vilà elaborararà en un menú de migdia i vespre, el pròxim dia 7 de maig.

Menú gastronòmic de migdia i vespre

De les paraules es passarà als fets, presentant una proposta gastronòmica on el concepte del suquet elaborat amb peix i marisc illenc es reinventa en quatre visions.

- NIGUIRIS CATALANS de tonyina i de sardina

Jordi Vilà ens presenta la seva visió personal de l'icònic nger Food japonès, posat en context de la seva cuina catalana revisada i versionada.

- REMENAT D'OSTRA

Una entrada servida a la seva pròpia closca, on el mar i el galliner s'uneixen per crear una mossegada única i especial.

- FULLA DE LLARDONS
Dos productes humils, dos pobles germans Catalunya i Menorca un producte en comú, el porc.

- MANDONGUILLES DE SARDINA AMB TOMÀQUET
De la mà del xef viatgem pel Mediterrani ns a arribar a una altra illa veïna, Sicilia.

- SUQUET CRU DE GAMBA

Molts dels ingredients que participen en un suquet en cru, i un dels productes preferits d'en Jordi i de Menorca, la gamba.

- SUQUET NET DE PEIX SALVATGE DE MENORCA
Una recepta ancestral recuperada per en Vilà i el seu equip, revisada i posada en context.

- SUQUET SEC D'ESCAMARLÀ

Una altra versió molt personal del xef on els clàssics ingredients del suquet són revisats buscant nous camins que ens portaran al mateix lloc.

- CUA DE BOU ESCABETXADA

La inquietud del Jordi en aplicar tècniques de tota la vida en productes a on no és habitual utilitzar-les.

- MENJAR BLANC AMB FRUITS VERMELLS
Postre de l'edat mitjana, el seu origen se situa al litoral mediterrani.

- FONDANT DE XOCOLATA
Un dels productes que més li agraden, no hi podia faltar.

- BUNYOL DE VENT AMB CREMA

Per acabar la festa, a l'hora del Cafè, Vilà i el seu equip es despedeixen amb un bunyol fet al moment, reivindicant l'instant, el moment precís de gaudir.

"Si vols que te segueixi es ca, da-li pa"

Alfredo Arribas, l'ànima darrera dels vins de Binissaida Gastronòmica

Una proposta gastronòmica com la que presenta Jordi Vilà, només pot anar acompanyada d'una gran selecció de calzes, que ha triat per a l'ocasió el viticultor Alfredo Arribas.

Arquitecte multidisciplinar, des del 2001 inicia la seva aventura al món del vi després d'adquirir la nca Clos del Portal, al Priorat, on centra la seva activitat. En paral·lel desenvolupa una tasca de recuperació d'un grapat de velles vinyes -la col·lecció TROSSOS- a la veïna D.O. Montsant. Des del 2012 incorpora una família -extrema- de vins d'alçada, naturals, els VINS NUS.

El seu últim projecte, el Mas de l'A., també a Priorat, sintetitza en certa manera la feina d'aquests anys, alhora que aposta per una viticultura sostenible i per la nesa dels seus vins.

La col·laboració d'Arribas amb Binissaida Gastronòmica es farà de la mà de De Vins Menorca.

Sant Joan de Binissaida i Ses Forquilles: Una unió duradora i fructífera

Amb aquesta segona edició de les jornades “Binissaida Gastronòmica”, el pròxim 7 de maig, Sant Joan de Binissaida i el Grup Ses Forquilles arrelen al calendari gastronòmic anual de Menorca un projecte que vol ser un espai de coneixement, divulgació i gaudi al voltant del producte i la cuina km 0. Però també vol ser un intercanvi amb gures destacades de la cuina d’altres territoris. En el cas d’aquest 2022, de Catalunya.

El projecte gastronòmic uneix la nca de Sant Joan de Binissaida i Grupo Ses Forquilles, dues empreses menorquines que comparteixen objectius i que col·laboren des del 2013, any en què el grup gastronòmic va assumir la gestió del restaurant de l’agroturisme. En tot aquest temps, a més, han organitzat conjuntament diversos esdeveniments i experiències, fent de la seva unió una garantia de professionali- tat i abilitat.

Sant Joan de Binissaida

Ubicat en una casa senyorial del segle XVIII, és un dels primers agroturismes de Menorca i una de les nques turístiques més clarament compromeses amb la conservació del patrimoni autòcton de l’illa. N’és bona prova l’aposta decidida de la propietat per l’ecologia i el respecte al medi ambient.

Entre les diverses iniciatives dutes a terme en els darrers anys en matèria de gestió sostenible y recuperació de patrimoni natural i cultural destaquen:

a) La construcció d’una planta fotovoltaica que produeix energia elèctrica

b) La replantació de sis hectàrees amb pins i ullastres i la dedicació d’altres sis a la plantació d’oliveres per a la producció d’oli i a altres conreus, part dels quals s’empren a la cuina del restaurant

c) La rehabilitació de valuosos elements etnològics
d) La recuperació de les parets de pedra seca seguint els mètodes tradicionals

e) La instal·lació d’un ltre verd per reutilitzar l’aigua per al regadiu

L’oferta gastronòmica del seu restaurant també va en aquesta línia, ja que la cuina s’abasteix, entre d’altres, de productes del mateix lloc, de nques agràries i ramaderes de Menorca i de la llotja del port de Maó.

Grupo Ses Forquilles

És un grup de restaurants i serveis al voltant del món de la gastronomia. Va iniciar la seva trajectòria l’any 2005 amb l’obertura del restaurant Ses Forquilles, al centre de Maó, al qual es va sumar anys més tard El Rais, al port, i recentment Ses Culleres, a l’edici Marès de la mateixa ciutat. També ha creat i administra COC, espai polivalent per a la celebració d’esdeveniments i experiències personalitzades, i gestiona des del 2013 el restaurant de Sant Joan de Binissaida. Pròximament, inaugurarà el nou restaurant Ses Forquilles en una localització diferent, també al centre de Maó.

La diversitat de l’oferta gastronòmica, les localitzacions i la cura en la prestació de serveis fan que el Grupo Ses Forquilles arribi a tot tipus de clients, des d’aquells que cerquen una experiència més exclusiva ns a aquells que fan un consum més quotidià, convertint-lo en un dels projectes empresarials més sòlids del sector de la restauració a Menorca.

El públic de Binissaida Gastronòmica: Amants de la gastronomia sostenible

Les jornades “Binissaida Gastronòmica” estan adreçades tant a residents com a turistes interessats en la gastronomia i sensibilitzats amb els valors naturals i culturals propis d’una illa declarada Reserva de Biosfera. L’objectiu és que, ja sense les restriccions pandèmiques que han marcat els dos darrers anys, tothom qui vulgui venir de fora pugui endinsar-se en el projecte global de Sant Joan de Binissaida a través de Binissaida Gastronòmica. I pugui conèixer de primera mà el projecte agrícola, de recuperació de la nca i la història, i de l’aplicació de pràctiques regeneratives en una terra on s’extreu oli ecològic de primera qualitat i que és marca de la casa. A més, es preveu que el visitant gastronòmic que pugui arribar de fora de l’illa, es senti atret per la declaració de Regió Europea de la Gastronomia, i expandeixi el gaudi de les jornades de “Binissaida Gastronòmica” amb l’estada a l’agroturisme per descobrir altres atractius que ofereix Menorca.

Amb el temps, es pretén que «Binissaida Gastronòmica» esdevingui un atractiu per a aquells potencials visitants que tenen la gastronomia entre les seves principals motivacions a l’hora de planicar un viatge i/o escapada, un perl que, d’altra banda, encaixa a la perfecció amb l’estratègia que se segueix per fer de Menorca una destinació turística de qualitat.

Cal remarcar que aquests potencials visitants presenten un nivell adquisitiu mitjà-alt, acostumen a tenir interès per conèixer el lloc que visiten i les seves costums, es mouen lliurement, valoren la qualitat mediambiental, són bons clients de l’anomenada oferta complementària, amb la qual cosa contribueixen a una major diversicació de la despesa turística.


  0 COMENTARIOS




SÍGUENOS
          
SUBSCRÍBETE





AFUEGOLENTO EMPLEO

AUTOR DESTACADO

   

Albert Adrià

Redes sociales: https://www.instagram.com/enigma_albertadria/ https://www.instagram.com/albertadriaprojects/

3 recetas publicadas

Ver blog del autor














Desde 1996, el magazine gastronómico en internet.


© 1996 - 2024. 29 años. Todos los derechos reservados.
SUBSCRÍBETE

Recibe las novedades de A Fuego Lento


SÍGUENOS